2016. augusztus 29., hétfő

Guten Tag Svájc!

Mint ahogy tavaly is, idén is abban a szerencsében volt részem, hogy nemcsak hogy elmehettem utazgatni egy hétre, ráadásul az úti célt is én választhattam ki. Előző nyáron Olaszország északi részén kalandoztam, és bár nagyon kacsingattam egy átfogó olasz "körút" felé, mégis valami más elvonta a figyelmemet. Ez a valami pedig egy Svájc nevezetű ország Európa szívében. Kérdezhetnétek, hogy miért választaná bárki is az olaszországi kalandozások helyett Svájcot.

 Ha egy embert megkérdezünk, mi jut eszébe erről a kicsiny alpesi országról, általában a következő válaszokat fogja adni: Csokoládé, sajt, hegyek, lila tehén, bankok, frank. Engem pedig kíváncsivá tett, hogy mit rejtegethet még Svájc ezeken kívül, merthogy a világ legunalmasabb kis állama is rengeteg meglepetést tartogathat számunkra - ha adunk neki egy esélyt. 
Így hát rábeszéltem (keresztülbeszéltem) kedves útitársamat erre az útra, majd Június végén elindultunk felfedezni az ország titkait. *nagyításért katt a képre*

1. Nap

Az első nap utazással telt. Hajnali fél négykor indultunk el Miskolcról, és lényegében este nyolcig csak néhány benzinkútnál álltunk meg Tirolig, ami egy ausztriai tartomány, azonfelül -  Svájcon kívül - a  jódlizás hazája (esküszöm, én meg akarok tanulni jódlizni). A szállásunk egy kis osztrák faluban volt, csodálatos panorámával.2. Nap 

Reggeli után továbbutaztunk Svájcba. A Rajna völgyében haladva értük el a több írót és költőt is megihlető világhírű Via Mala nevű lenyűgöző szurdokot, amit a Hátsó-Rajna vize alakított ki a 3000 méter magas hegycsúcsok között. Elképzelni is hihetetlen, hogy a víz több évezredes munkával több száz méter mély szurdokot vágott ki maga alatt. De beszéljenek helyettem a képek:


 Ezt  követően a Pilatus hegy lábához mentünk, innen a fogaskerekű közel 2000 m magasra vitt fel, ahonnan mesés látvány tárult volna elénk a Vierwaldstätti-tóra és környékére, ha nem lett volna az egész egy nyamvadt felhőben. De hát abban volt, nincs mit tenni, de ha már a tó környékét nem láttuk, a hegy másik oldalát igen, továbbindulásunk előtt öt perccel ugyanis arról az oldalról elvonultak a felhők.


Ezután Svájc talán legszebb városát, Luzernt kerestük fel, ami nekem személyes kedvencem lett, egyszerűen imádtam! Gyalogos városnézésünk során megnéztük a híres fedett fahidat, majd
a festett falu céhes házakat és a városházát, közben sétálunk a tóparton is.

3. Nap
Reggel a Furka-hágó felé vettük az irányt. hogy  hágó felé mentünk, egyre több hósipkás hegytetőt láttunk, ugyanakkor a réteken még a tavaszi virágok is megtalálhatóak voltak.

A Furka-hágón áthaladva egy különleges látványban volt részünk, mert 2254 m magasan megnéztük a Rhone-gleccsert. Besétálhattunk a jégfolyam belsejébe is ami egyszerűen hihetetlen volt. Fantasztikus érzés egy jégtömböt (gleccsert) kívülről, hát még, hogy belülről is látni. 


 Továbbhaladva a Grimsel-hágó látványos panorámaútján haladunk. 
 


Mesés és monumentális vízesések megtekintése szerepelt délutáni programunkban. Lauterbrunnenbe mentünk megnézni a híres Fátyolvízesést, ezt követte Svájc legkülönlegesebb zuhataga, a Trümmelbach vízesés, mely nem máshol, mint egy hegy belsejében található. A hegy gyomrát a  több ezer méteres hegyekről induló gleccserfolyó vájta ki. Este értünk a szálláshelyünkre Nyugat-Svájcba.

 4. Nap
 Ezen a napon a Genfi-tó mentén „francia Svájcban” tettünk kirándulást. Genfben: Reformáció emlékműve, Kálvinista katedrális, elegáns tópart, ahol láthatjuk a magas szökőkutat, a Jet d’Eau-t. 

Délután folytattuk utunkat Lausanne óvárosába. Itt a szép gótikus katedrálist néztük volna meg, ha nem lett volna épp esküvő...  Tovább haladva jó rálátásunk volt a Genfi-tó környékén található szőlőültetvényekre, mely az UNESCO Világörökségek Listáján is szerepel.


Megálltunk a jazz fesztiváljáról híres Montreux városában, sétáltunk az elegáns szállodasorokkal övezett tóparton. A fentebb említett fesztivál éppen akkor is tartott, amikor mi ott voltunk, így az amúgy csöndes tópart tele volt árusokkal akik ruhákat, zászlókat, karkötőket és egyéb szuveníreket árultak.

A tartalmas nap végén Chillon vízivárát kerestük fel, amely Svájc legjelentősebb középkori erődje.  Este érkeztünk vissza a szállásunkra.

 5. nap
Az ötödik napon először Gruyeres városát látogattuk meg. Ez a mesebeli városka a svájci sajtgyártás központja. Ezt követően a másik svájci nevezetességet, a híres Nestlé csokoládégyárat kerestük fel, ahol megnéztünk a kakaó történetéről egy érdekes animációs bemutatót (nagyon király, mindenképp megéri megnézni), lehet kakaóbabot fogdosni, szagolgatni, és csokoládékóstolás is van a végén. Én imádom a csokit, úgyhogy amikor a program után elkezdtünk vásárolni, azt hittem, a mennyországba kerültem. A gyárlátogatás után délután az ország fővárosát, Bernt jártuk be. A medveároktól (ahol macikat is láthattunk) indulva a világörökség listáján is szereplő belváros árkádjai alatt sétáltunk végig.

 A főváros szívében, a városháza érintésével mentünk a 100 m magas toronnyal rendelkező Münsterhez, mely egy szép református templom. A főutca végét, a ma is működő több száz éves óratorony zárja le, aminek azt hittük lesz valami harang játéka, közben pedig csak egy kakas kukorékolt, és néhány emberke mozdult meg. Ettől függetlenül Bern igazán gyönyörű, különleges hangulata van, kicsit olyan, mintha a múlt századba csöppentünk volna vissza. 6. Nap
Reggeli után folytattuk Svájc természeti látványosságainak megtekintését. Az Aare folyó által kivájt szurdokban tettünk sétát. A meredek, közel 100 m magas sziklafalak közt, egy keskeny szurdokban sétálni igazán különleges élmény, főleg egy vékony (ám annál megbízhatóbb) faléces utacskán sétálgatva.
Kora délután érkeztünk Zürichbe. Városnézésünk során érintettük többek közt a városházát, a román stílusú Grossmünstert, a Chagall-ablakokkal díszített Fraumünstert, és a város főutcáját, az elegáns Bahnhofstr-t.

Városnézésünk után folytattuk utunkat Ausztriába,a szállásunk már Tirolban volt.

A hetedik napunk lényegében már csak utazással telt, még egy utolsót gyönyörködtünk a hegyekben, mielőtt elhagytuk volna ezt a csodálatos alpesi országot. Svájc egyszerűen gyönyörű, teljesen belopta magát a szívembe a kevert kultúrájával, a táj szépségével, és a lenyűgöző városaival.


3 megjegyzés:

 1. <33 imádom. én is akarni Svájc.
  u.i.: gyönyörű képeket csináltál, esetleg nem érdekel a fotózás?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is imádom :D <3
   Köszönöm, és lehet, hogy érdekelne, de sajnos levegőt venni sincs időm pillanatnyilag :D

   Törlés
 2. Fail to Register in Blockchain Wallet
  Are you failing to regist0065r Blockchain Wallet? Do you know the registration step? If no, you can be relaxed and leave your worry to the professionals who know the methods to fix the errors related to Blockchain. To get in touch with the professionals, you can dial Blockchain support number+1-800-665-6722 . The professionals are active all day and night and respond to the users immediately. Whenever in need, you can approach them directly for attaining perfect solutions to resolve your errors.

  More Info :- https://www.cryptophonesupport.com/wallet/Blockchain/

  VálaszTörlés