2015. május 24., vasárnap

Törülközőnap 2015

 Mire is jó a törülköző?


 Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá. Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van.
Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.
 Innen ered a kifejezés, mely a stoppos szlengbe is átkerült már: Hej, helltél már azzal a klufi Ford Prefecttel? Az aztán a sahár, mindig tudja, hol a törülközője! (Hellni: megismerkedni, beszélgetni, találkozni, lefeküdni valakivel; klufi: nagyszerű, belevaló fickó; sahár: igazán nagyszerű, belevaló fickó.)
//Douglas Adams - Galaxis útikalauz stopposoknak//

 Mi az a törülközőnap?


A törülközőnapon (minden év május 25-én) megemlékezünk Douglas Adams, angol sci-fi író előtt. Ilyenkor a rajongok/tisztelők törülközővel járkálnak az utcákon többnyire a fenti előnyei miatt.

2001- ben Chris Campbell és barátai regisztrálták a TowelDay.org weboldalt, ami arra emlékezteti az embereket, hogy ezen a napon hozzanak magukkal törülközőt. A „Törülközőnap” azonnal sikert aratott a rajongók között, sokan küldtek be fényképeket, amik őket ábrázolták az utcán törülközővel.

 
Ajánlom figyelmetekbe a kutyát jobb szélen. :D Az egész világon megemlékeznek a törülközőnapról, rendezvényekkel, találkozókkal, csakúgy mint Magyarországon. Természetesen a törülközőt akárhol hordhatjátok, de ha van lehetőségetek vagy kedvetek, a következő találkozókat ajánlom figyelmetekbe:
Én személy szerint egy nagy Galaxis Útikalauz Stopposoknak rajongónak vallom magam, de sajnos nem tudok elmenni a debreceni találkozóra sem, pedig nagyon szerettem volna.

 

 

 Viszlát, és kösz a halakat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése