2015. szeptember 13., vasárnap

Az én zeném: Arctic Monkeys avagy a Sarkvidéki Majmócák

Most egy teljesen újfajta bejegyzéssorozat első részével készültem nektek, ami egy kicsit személyesebb lesz a többinél. Azokat a bandákat, előadókat szeretném nektek bemutatni, akiket én gyakran hallgatok, és nagyon szeretek. Az életemben nagyon fontos szerepet kap a zene, és nem csak a tánc miatt, szabadidőmben, vagy amikor csak tudok, zenét hallgatok.
Az első ilyen banda az Arctic Monkeys (ami nem ARTIC, hanem ARCTIC, az isten szerelmére!), és hiába nem hallgatom őket régóta, nagyon megszerettem őket e rövid idő alatt.
Tisztában vagyok vele, hogy a legújabb albumuk óta nagyon elhíresült a fiatalabb korosztályban, főleg a tumblr felhasználók körében, olyannyira, hogy már egyfajta divat lett a banda zenéinek hallgatása, mint egykor a One Direction, vagy bármi ehhez hasonló híresebb banda. Ami idegesít, mivel:

  1. A legtöbb "rajongó" semmit nem tud a bandáról, nem is hallott még a többi lemezről, csak a híresebb számokat tanulta be.
  2. Ha nincs a közelben olyan ember, akinek dicsekedhetne azzal, hogy ő mekkora hiperszuper AM fan, akkor egy percet sem hallgatna meg egy számból sem.
  3. Az emberek annyira felszínesek!
  4. Biztos van több is, de most egy sem jut eszembe.
Mit kell tudni róluk?

Az Arctic Monkeys egy indie rock együttes az angliai Sheffieldből. A banda 2002-ben alakult, jelenlegi tagjai Alex Turner, Jamie Cook, Matt Helders, és Nick O'Malley. Az első bandák között volt, akik az interneten híresültek el. Első fellépésük 2003. június 13-án, a "The Grapes"-ben volt, ami Sheffield központjában található. Néhány fellépés után CD-n kezdték osztogatni az első demójukat a közönségnek. A rajongók egymás között terjesztették a limitált számú CD-ket, a számokat felrakták az internetre. A zenéjük a MySace-en terjedt el a legnagyobb mértékben, attól függetlenül, hogy a bandának fogalma sem volt az oldal létezéséről.
Ettől kezdve sikeres zenekarnak számítottak, felfigyeltek rájuk az angol lapok, és a BBC rádió is.
Ami a nevüket illeti, nincs hozzá kapcsolódóan semmi nagy történet, vagy ilyesmi. Kellett egy név, nekik ez jutott először eszükbe, és mivel mindenkinek tetszett, ez maradt.

Miért szeretem őket?

Teljesen véletlenül találtam rájuk egy fél éve, azóta az egyik kedvencemmé nőtték ki magukat. Tetszik az egész stílus amit képviselnek. Ezen nem is kell mit ragozni. Turner dalszövegei is nagyon tetszenek, néha olyan, mintha egy vers megzenésített verzióját hallgatnám, nem egy indie rock banda egyik dalszövegét. Ez főleg a legújabb albumukra igaz, de nagyon tetszik, hogy a dob dominál a számokban, és hozzá egy fülbemászó ritmussal is milyen jó számot tudtak összeállítani. A régebbi lemezek számai közül több is egy tömény energiabomba, a Humbug... Az meg hát a Humbug. A megjelenéskor rengetegen egy elrontott lemeznek titulálták, szerintem nem lett borzasztó, csak más. Tetszik, hogy majdnem minden album egy külön stílus, mivel nekem ez abszolút hangulatzene, az érzéseimtől függ, hogy épp melyik lemezt/számot hallgatom.
A másik meg az, hogy hónapokkal ezelőtt zenéket kerestem apukám gépén, amikor megtaláltam az egész Humbug albumukat letöltve. Rákérdeztem, és kiderült, hogy régen ő is sokat hallgatta őket, így családban maradt. :)

Albumok

2006
Whatever People Say I Am, That's What I'm Not 
I Bet You Look Good On The Dancefloor volt az első híresebb számuk, ez hozta meg leginkább a sikerüket.2007
Favourite Worst Nightmare2009
 Humbug2011
Suck It and See2013
AM


Remélem tetszett nektek ez a személyesebb hangvételű bejegyzés, mert tervezek még ilyet a jövőben! Nektek melyik a kedvenc zenekarotok? Ti szeretitek az Arctic Monkeys-t?

Evil O'Neill

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése