2015. október 24., szombat

Of Monsters and Men: Beneath the Skin (album)


Mint amolyan megkésett születésnapi ajándékként került hozzám a nagy sikerű izlandi folk-pop banda, az Of Monsters and Men második albuma, amely a Beneath the Skin névre hallgat.
Be kell hogy valljam, nagyon vártam már hogy megérkezzen. Az előző lemezük (My Head Is an Animal) belopta magát a szívembe, nagyon tetszett a hangzás, és újdonságként hatott rám az egész műfaj, amit ők képviselnek. 
Még az album megjelenése előtt több dalt is közzétettek a YouTube csatornájukon, ám még mielőtt rátérnénk magára a tartalomra, szeretnék egy kicsit beszélni a CD kinézetéről is, mert már a design miatt is érdemes volt beszerezni.

Az első dolog ami meglepett, hogy papírborítós kiadást kaptam. Sose rajongtam ezekért, inkább rendes CD-tokban vettem meg a kedvenceim lemezét, ám ahogy kinyitottam, rájöttem, hogy miért volt erre szükség. Ahogy kinyitjuk, fekete alapon a számok kis jelképeit találjuk ezen a két "fülön". Bal oldalt van a szokásos kis füzet, amibe főként a dalszövegek vannak, jobb oldalt pedig maga a CD található.

(Saját kép)
 Engem már a külső is egyből megfogott, de most térjünk át a lényegre: a dalokra.

Az első lemez igazi természetközeli hangulatot varázsolt, és ez megmaradt itt is, bár ide inkább szomorúbb, zaklatott lelkiállapotot idéző dalok kerültek fel.
A Crystals című, külön kislemezre kerülő számmal kezdünk, ami megadja az alaphangulatot a Human és a Hunger szomorkás dallamaihoz. Ezek alatt elgondolkozhatunk és elmerenghetünk bármin. Eztán következik a Wolves Without Teeth, ami tipikusan az a dal, melynek hallatán azonnal kifutnék az erdőbe, és futnék ameddig a lábam bírja. Az Empire című dal is megtartja ezt a kis vadságot, bár már egy kicsit kevésbé dominál. A Slow Life mint ahogy a cím és mutatja, már egy lassabb szerzemény, és míg az  előző számban szinte csak Ragnar énekel, itt Nanna viszi a hátán a dalt. Az ezután következő Organs egy tényleg érzelmekkel teli, lassú dal szintén Nanna előadásában, ami nagyon jól passzol a bájos, lágy hangjához, és sokban különbözik a korong többi daljától. A Black Water is viszi tovább ezt a hangulatot a feléig, ahol aztán visszatér a gyorsabb ritmus. Az Thousand Eyes közben mintha egy álomból ébrednénk fel, a dal háromnegyedére írt intenzív zenei hatás kipattintja a szemünket,  szinte minden egyéb gondolatot kiver a fejünkből, és előkészíti a terepet az I Of The Storm-nak, ami hangzásban elég sokban különbözik a többi daltól. Az albumot a We Sink zárja le, ami mint egy kiáltás visszhangzik sokáig a fejünkben, miután elhalnak az utolsó hangok.

Szerintem a srácoknak sikerült megint valami nagyszerűt alkotniuk, és attól függetlenül, hogy hűek voltak magukhoz, és a stílusukhoz, nem vált egyhangúvá a lemez, és még mindig tudnak újat mutatni. A dalszövegek ismét nagyon csodálatosak lettek. A dalok egyenként külön történetet mesélnek el, élmény őket olvasni is. Az összes eddig megjelent daluk magyar fordítása megtalálható ITT.


Remélem tetszett nektek ez a  kis album bemutató/kritika, ha gondoljátok máskor is csinálok majd! Ti hallottatok már a bandáról? (Bejegyzés még biztos lesz róluk.) 
Kellemes szünetet mindenkinek!

2 megjegyzés:

 1. Szia!

  Jaj, annyira örültem az új bejegyzésnek, főleg, mikor megláttam, hogy miről fogsz ma nekünk írni.
  IMÁDOM ŐKET! ♥
  Körülbelül az én megszállottságom is odáig vezethető vissza, amikor te beléjük szerettél. Nagyon különlegesek, nekem például külön hangulat kell hozzá, hogy úgy igazán hallgatni tudjam őket. A klipjeik is csodálatosak, minden.
  Plusz örülök a saját fotónak, úgy sokkal jobban át jön minden. Kedvet is kaptam egy saját beszerzéséhez.
  Használd egészséggel az ajándékod, és kellemes hétvégét, valamint további sok sikert a blogodhoz!

  Ölel,
  Eszti

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Örülök, hogy tetszett ez a kis iromány annak ellenére, hogy a lemezvéleményezésben igencsak amatőr vagyok. Az meg külön öröm, hogy nem csak én hallgatom őket, és végre osztozik valaki a rajongásomban. Bár abban igazad van, hogy hangulat kell hozzá :)
   Köszönöm szépen, neked is jó pihenést, és minden jót kívánok!

   Ölel,
   Evie

   Törlés